Så lyckas du med ditt sparande

Du är långt ifrån ensam om att känna dig stressad över ekonomin just nu. Stigande räntor, matpriser och elkostnader gör att många svenskar tvingas åsidosätta sparandet. Men trots det rådande läget är det möjligt att spara pengar – det krävs bara rätt strategier.

 

Att ha ett sparkonto med pengar för nödsituationer eller framtida ändamål är en trygghet. Det är emellertid svårt att få pengarna att räcka till alla utgifter, inte minst under den lågkonjunktur som råder just nu. Med räkningar som hopar sig, snabblån som ska återbetalas och oundvikliga utgifter som ska bekostas kan det kännas omöjligt att lägga undan pengar på sparkontot. Men med rätt teknik kan du ändå lyckas med sparandet. Vi delar med oss av några smarta tips i den här artikeln.

Lägg undan pengar direkt efter löning

Om du inte lägger undan pengarna så fort de rullar in på lönekontot är sannolikheten för att du aldrig gör det stor. Så i stället för att vänta tills slutet av månaden när alla räkningar är betalda, föreslår vi att du åsidosätter ett bestämt belopp så fort lönen utbetalas. Ett bra tips är att lägga upp ett automatiskt månadssparande i din internetbank. Då ställer du in det belopp du önskar spara varje månad och därefter dras samma belopp automatiskt. På så sätt undviker du att du av glömska inte sparar.

Sätt dig in i investeringar och utforma en diversifierad portfölj

Vill du se dina besparingar växa med tiden är det i princip oundvikligt att investera. Förslagsvis kan du öppna ett investeringssparkonto (ISK), eftersom du då får ränta på dina besparingar. Om du har tid och energi rekommenderar vi också att du bekantar dig med diverse investeringsformer och fördelar dina pengar där du kan förvänta dig en bra avkastning. 

 

En diversifierad portfölj är a och o för en lyckad investeringsstrategi, det vill säga att du placerar dina tillgångar i olika värdepapper och branscher för att sprida dina risker.

Sluta shoppa onödiga prylar

För att lyckas med ditt sparande måste du se över dina konsumtionsvanor. Det lönar sig inte att försöka spara om du inte identifierar vart dina pengar försvinner varje månad. Ta en titt på ditt bankkonto och se över dina utgifter. 

 

Vilka förändringar kan du göra för att spara mer? Troligen lägger du en del pengar på onödiga prylar – det är du inte ensam om. Du behöver inte sätta ett totalt köpstopp för att lyckas med sparandet, men några utgifter kan vara värda att skära ner på om du vill kunna åsidosätta en större summa på sparkontot. Slopa den dagliga latten, laga matlådor eller ta cykeln istället för bussen – det finns mycket du kan göra för att konsumera mindre och spara mer.

Sätt upp ett mål och tänk långsiktigt

Det är lättare att uppnå ett mål om du har en god anledning att göra det. Därför är det viktigt att tänka långsiktigt snarare än kortsiktigt med ditt sparande. Föreställ dig ditt liv om tio år: hur vill du spendera din tid och dina pengar? Då har du satt upp ett mål. Utarbeta sedan en plan för hur du ska nå ditt mål på lång sikt. Långsiktiga mål är rimligare än kortsiktiga mål och har därför en större chans att förverkligas. Läs mer på Flexkontot Huvudsida